Foto van Nandhu Kumar van Pexels
Mama

Pukkeltjes bij je baby? Dit is het

Raar maar waar! Acne daar hebben niet alleen maar pubers of volwassenen mee te maken. Nee zelfs baby’s hebben hier last van. Maar hoe dan? Dat is heel simpel uit te leggen: Bij volwassenen wordt aangenomen dat hormonen voornamelijk de schuldige zijn. Bij een baby is dit ook het geval alleen niet van de baby zelf maar van de moeder, die de acne bij de baby veroorzaakt. Hoe dat mogelijk is, dat leggen we je hier uit.

Ontstaan van baby acne

Bij een pasgeboren baby circuleren nog steeds de hormonen van de moeder in bloedbaan van het kind. Dit vertraagt de olieproducerende klieren van de baby, waardoor er puistjes ontstaan. De puistjes verschijnen meestal in het gezicht rondom de kin, voorhoofd, oogleden en wangen. Het kan zelf voorkomen dat er puistjes ontstaan op het hoofd, de nek en de rug of borst. Doordat de poriën nog niet goed zijn ontwikkeld, komt hier sneller vuil in dat een puistje wordt. Acne baby bestaat dus echt.

Het stellen van een diagnose

Let goed op dat je zeker weet dat het baby acne is. Er kan ook iets anders aan de hand zijn. Daarom is het goed om de juiste diagnose te laten stellen door de huisarts. Wanneer je baby acne blijkt te hebben kun je dit onderscheiden in twee verschillende soorten ace namelijk: Neontale acne en infantiele acne. Dit leggen we kort even uit.

Neonatale acne

Neonatale acne is na de geboorte al binnen zes weken zichtbaar. Dit uit zicht in fijne rode bultjes of witte pukkeltjes. Deze variant komt regelmatig voor want maar liefst van 20 tot wel 40% heeft hier last van. Er is hiervoor geen reden tot paniek. Meestal verdwijnt dit binnen een paar maanden vanzelf.

Infantiele acne

Deze variant komt minder vaak voor. Dit is ook pas zichtbaar nadat de baby twee maanden oud is. Normaal gesproken is de baby tussen de drie en vier maanden oud eer dat pas zichtbaar is.  Deze acne duurt ook iets langer dan de andere variant. Dit kan zelfs jaren duren eer het over is. Het verdwijnt wanneer het kind een jaar of twee is. Soms kan het littekens veroorzaken en is er een behandeling nodig om dat te voorkomen.

Acne bij volwassenen

Naast baby’s hebben ook volwassen last van puistjes. Heb je ooit gehoord van blarenpleister op puist? Dit klinkt gek maar het werkt wel! Het is goed om te vertellen wat de werking hiervan precies is. Blarenpleisters bevatten de stof hydrocolloïd wat bacteriën, pus en wondvocht absorbeert.

Hoe werkt dat dan?

Door een blarenpleister op een puist te doen ontstaat er als het ware een soort tweede huid dat ervoor zorgt dat de puist vochtdicht blijft. Het vocht kan hierdoor goed uit de puist worden geabsorbeerd, waardoor de puist snel weg is zonder dat de huid kapot wordt gemaakt. Ideaal natuurlijk, voor je het weet heb je weer een mooie egale huid. Wij zijn alvast onderweg naar de drogist, zie we je daar? 😉

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.