Doe het zelf

Hoe kan je zelf je riool ontstoppen?

Een verstopte riolering/afvoer is niet iets waar op zit te wachten als je thuis komt na een lange dag werken. Het liefst wil je de rest van de dag doen waar je zin in hebt en genieten van de tijd die je niet aan het werk bent. Maar dan ineens wordt je geconfronteerd met een vieze geur uit de doucheput of afvalwater dat niet meer uit de wasbak verdwijnt. Dit wil je natuurlijk zo snel mogelijk opgelost hebben zodat je weer verder kan gaan met hetgeen dat je aan het doen was. In dit artikel vind je voor elke soort kleine verstoppingen de beste oplossing. Kom je er niet uit met deze tips, laat dan je riool ontstoppen door een rioleringsbedrijf.

De wasbak

Verstoppingen in de wasbak zijn meestal op te lossen door de sifon onder de spoelbak los te maken en deze goed schoon te maken. Zet voordat je deze losdraait een emmer onder de spoelbak om water/vuil op te vangen. Haren etens- en zeepresten blijven vaak in de bocht van de sifon hangen, door dit even goed te reinigen stroomt het water er weer goed doorheen. Nadat je dit heb gedaan kun je de sifon er weer opdraaien. Als laatste nog even de leidingen goed door spoelen met kokend water en je wasbak zal weer netjes doorlopen!

De doucheput

Een van de meest voorkomende plekken voor een verstopping is de doucheput. Dit komt natuurlijk door de vele hoeveelheid haren, zeep- en vuilresten die door dit putje heen worden gespoeld. Dit is gemakkelijk op te lossen door de doucheput los te maken en alle haren/vuil eruit te halen. Spoel er kokend water en een flinke scheut baking soda doorheen. Is het daarna nog steeds niet opgelost dan zit de verstopping dieper in de leiding en is het verstandig om een professioneel ontstoppingsbedrijf hiervoor in te schakelen.

Het toilet

Verstoppingen in de wc die niet te diep zitten, kan je vaak er eenvoudig verwijderen. Gebruik bijvoorbeeld een ontstopper Duw meermaals de plopper in de afvoer om deze vacuüm te trekken. Meestal komt de verstopping daardoor vrij. Mocht dat niet lukken of heb je geen ontstopper in huis dan is er nog een andere optie. Je kan namelijk met je arm in een vuilniszak zelf de verstopping losprikken met een trekveer of een oude kleding hanger.

Hardnekkige of terugkomende verstoppingen

Is de verstopping na het uitvoeren van deze tips nog steeds niet opgelost? Dan gaat het waarschijnlijk om een grotere verstopping. Wij raden aan om dit door een professional op te laten lossen, omdat het werken met de juiste materialen belangrijk is Nóg meer schade aan je riolering is het laatste waar je op zit te wachten. Succes!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.