De voordelen en technieken van RVS lassen
Bouwmateriaal,  Doe het zelf

De voordelen en technieken van RVS lassen

Roestvast staal, ofwel RVS, is een specifiek soort metaal wat een specifieke las techniek vergt. Zo is het heel belangrijk dat dit op de juiste temperatuur gebeurt omdat een te hoge temperatuur bij het lassen vervorming kan veroorzaken. Ook kunnen er andere lelijke sporen ontstaan. Ook is het heel belangrijk dat dit laswerk onder bescherming van gas gedaan wordt. Als dit niet op de juiste manier gedaan wordt kan zuurstof het smeltblad aantasten en kan hier roest ontstaan. Niet wat je wil bij je roestvaste laswerk

De voordelen

RVS lassen is dus een lastig en specifiek klusje, maar het biedt wel veel voordelen ten opzichte van lassen met andere materialen. Zo heeft het een hoge kwaliteit en is het in alle posities toepasbaar. Wanneer de bescherming onder gas goed gedaan wordt geeft RVS laswerk ook goede bescherming tegen oxidatie.

TIG-lassen

Tungsten Inerts Gas lassen. Dit is een lastechniek om twee delen aan elkaar te lassen mét of zonder toevoegmateriaal. Het is een zeer nauwkeurige manier van lassen die veel tijd kost maar hoge kwaliteit biedt. Dit is een goede techniek om toe te passen bij precieze klussen en wanneer je werkt met dunne RVS platen.

MAG lassen

Metal Active Gas. Bij deze lastechniek wordt er op mechanische wijze constant lasdraad aangevoerd, waardoor er een elektrische boog in stand wordt gehouden tussen de draad en het werkstuk. Het werkstuk zal smelten en daar zal de nieuwe stolling ontstaan. MAG-lassen is erg snel in tegenstelling tot TIG lassen, maar het is lastig beheersbaar. Deze techniek is dus vooral geschikt voor wat grover werk.

De beste las tip

Bij lassen komt veel kijken. Kennis van techniek en een goede uitvoering is erg belangrijk om kwalitatief laswerk te krijgen. Daarnaast komt er veel verschillend gereedschap kijken bij lassen. Daarom is mijn ultieme tip: bij twijfel, schakel een professional in. Hoe leuk het ook is om zelf te klussen en aan de slag te gaan, het is ook goed om te weten wanneer je iets over moet laten aan een professional.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.