Doe het zelf

EENVOUDIG JE EIGEN MEUBELS MAKEN

Je eigen meubels klussen is makkelijker dan je denkt. Het enige dat je nodig hebt is een beetje inzicht en gereedschap. Zo maak jij zelf meubels voor in huis.  

Bijzettafel maken

Een bijzettafel is een mooie toevoeging in je interieur. Helemaal als je hem zelf hebt gemaakt. Begin met het bepalen van de kleur en de vorm van je bijzettafel. Vervolgens begin je met het maken van de onderdelen van de bijzettafel. Maak 2 panelen van ongeveer 30 mm dik van bijvoorbeeld vuren of MDF van dezelfde grootte. Deze zullen dienen als het oppervlak van je bijzettafel. Bepaal hoe hoog je de bijzettafel wilt hebben en maak 4 tafelpoten op deze hoogte. Vervolgens bepaal je welke lak of verf je voor de tafel gaat gebruiken. Schuur zowel de panelen als de poten licht op en lak vervolgens alle onderdelen af. Plaats de 2 panelen op elkaar met behulp van montagekit en wacht totdat deze droog zijn. Zorg er ook voor dat ze goed recht aansluiten op elkaar. Dan bevestig je de 4 poten van de bijzettafel aan de panelen. Dit kan je doen met behulp van bolkopschroeven. Zorg ervoor dat de tafelpoten goed haaks op het tafelblad staan met behulp van een waterpas en monteer als laatste eventuele wieltjes onder de poten. En zie hier: je eigen bijzettafel is klaar!

Bestaand meubel opknappen

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je eigenlijk nog een heel mooi meubel in je huis hebt staan dat niet (meer) bij je interieur past. Je kunt dit meubel dan gemakkelijk een nieuwe look geven. Bijvoorbeeld door de greepjes te vervangen of het een andere kleur te geven. Begin met het verwijderen van oude lagen. Verwijder vlekjes met behulp van schoonmaakspullen en schuur de oude laklaag van je meubel af. Als je een houten meubel wilt opknappen, kan je deze vervolgens reinigen met water en aceton. Zet je meubel in de was door er even een zachte borstel met was overheen te halen en laat het meubel goed drogen. Vervolgens geef je het meubel een nieuw kleurtje en deze is zo goed als nieuw!

Geef ook andere onderdelen van je huis een opfrisbeurt, zodat je woning weer helemaal als nieuw voelt (zonder echt iets nieuws te maken). Geef de kozijnen bijvoorbeeld een nieuwe laag verf en vervang je oude raambekleding voor dupligordijnen, shutters of jaloezieën. Raambekleding heeft een grote invloed op de sfeer van je huis dus denk hier goed over na. Rolgordijnen passen bijvoorbeeld in een strak of Scandinavisch interieur, shutters bij een landelijke woning en jaloezieën bij een industrieel interieur.

Opbergbankje maken

Meer ruimte nodig om spullen op te bergen? Maak dan gemakkelijk je eigen opbergbankje. Bepaal eerst de gewenste afmetingen en zet deze op papier. We beginnen met het maken van een rechthoekig geraamte van MDF-platen. Deze vormen de voor- en achterkant van de kist. Plaats haaks op het geraamte een andere plaat die dient als de onderkant van het opberggedeelte. Maak alles goed stevig vast en draai hem om zodat de plaat nu onder ligt. Nu heb je een soort kist voor je liggen. Vervolgens maak je de poten. Dit kan je doen door van de MDF platen twee keer een geraamte te maken dat net zo breed is als de zijkant. De hoogte bepaal je natuurlijk zelf. Het bankje komt dan op deze twee platen te staan. Plaats het opberggedeelte op de poten en bevestig met behulp van een MDF-paneel die de volledige zijkant beslaat, het geheel. Tot slot bepaal je zelf hoe je je opbergbankje wilt afwerken. Als je kiest voor scharnieren, bevestig deze dan tussen het opberggedeelte en de deksel. Of maak een deksel die je er los op kunt leggen. Werk het vervolgens mooi af met een likje verf en klaar is Kees!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.