Doe het zelf

Hoe je zelf eenvoudig een zwembad in elkaar klust

Om deze zomer een fatsoenlijk zwembad in jouw eigen tuin te hebben hoef je geen meters diepe kuilen meer te graven. Wat dacht je van een groot opblaaszwembad of opzetzwembad compleet met pomp en filtersysteem? In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten over opzetzwembaden, krijg je handige tips wanneer je van plan bent een opzetzwembad te gaan aanschaffen en geven we een algemene omschrijving over hoe je het beste een zwembad opbouwt.

Alles wat je moet weten over opzetzwembaden

Tuinzwembaden zijn verkrijgbaar in twee verschillende typen. De zogenoemde opblaaszwembaden en een opzetzwembaden. Een opblaasbaar zwembad met pomp is een feite een grote zak van stevig PVC-materiaal met aan de bovenzijde een opblaasbare luchtkamer die ervoor zorgt dat het zwembad zijn vorm behoudt. Een opzetzwembad heeft daarentegen een geheel eigen buitenframe van metalen buizen en koppelstukken, waarin je het zwembad canvas monteert. Door deze stevige constructie zijn opzetzwembaden vaak hoger en hebben ze diameters tot wel 600 cm.

Waar moet je op letten bij de aankoop van een opzetzwembad

Een zwembad met pomp kopen doe je als volgt. Allereerst bepaal je de juiste maat, geschikt voor jouw tuin. Reken altijd 50 tot 100 cm extra buiten de diameter van het zwembad zelf als vrije zone voor buizen, leidingen, elektra en doorloopruimte. Vervolgens bepaal je of je een opblaasbare of een opzetbare variant wilt. Een tuinzwembad moet altijd opgebouwd worden op een grondzeil. De grond maak je natuurlijk vrij van steentjes, takjes en bladeren. Zwembaden met diameters vanaf 244 cm of groter hebben een pomp, filter en chloortoevoegingsysteem nodig. Tot slot is het aan te raden jouw zwembad altijd af te dekken met een afdekzeil. Zo houd je het water langer schoon en fris.

Hoe je het beste een tuinzwembad opbouwt voor maximaal plezier

Afhankelijk van het type zwembad dat je aanschaft gelden verschillende opbouw methoden. De makkelijkste versie is natuurlijk een opblaaszwembad. Je blaast eenvoudig de bovenste ring op, vult het zwembad met water, je sluit tegelijkertijd de pomp met leidingen aan en je bent klaar om te zwemmen. Bij een opzetzwembad bouw je als eerste het frame op, waarna je het zwembad canvas inspant en vult met water. Zodra het canvas een goede vorm heeft aangenomen kun je natuurlijk de pomp met leidingen aansluiten.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.