Hoe zorg je ervoor dat een ouderenwoning veilig is?
Vroeger werden bejaarden vaker wel dan niet in een bejaardentehuis gestopt omdat daar voor ze gezorgd zou worden en het veiliger was. Gelukkig is dat voor de meeste ouderen verleden tijd en kunnen ze veel langer op zichzelf wonen. Maar leeftijd brengt natuurlijk wel ongemakken met zich mee en niet alles werkt even goed mee als vroeger. Zo zijn veel oudere mensen slecht ter been of hebben ze last van dementie, daar moet natuurlijk rekening mee gehouden worden bij de inrichting van een huis. Het belangrijkste van een thuis is dat je jezelf kunt zijn en dat je er veilig bent, daarom geef ik een aantal tips over hoe je een ouderenwoning zo veilig mogelijk kunt maken.
Gelijkvloers of een traplift
Een van de grootste problemen voor veel ouderen is dat ze slecht ter been raken en dan beginnen trappen toch echt een behoorlijk obstakel te worden. Daarom kan het verstandig zijn om een huis uit te zoeken dat gelijkvloers is en dus geen trappen heeft. Zo kun je jezelf als bejaarde makkelijker manoeuvreren door je huis en loop je minder risico om te vallen. De kans bestaat natuurlijk dat je al een huis hebt gevonden en dat het niet gelijkvloers blijkt te zijn. Dan is een traplift misschien wel een goede oplossing zodat je toch makkelijk naar boven en naar beneden kunt. Zo blijf je toch mobiel in je eigen huis maar is het ook veilig.
Veel steun
Hiervoor geldt hetzelfde, het huis moet makkelijk en veilig blijven om in te bewegen. Daarvoor moet er een hoop steun aanwezig zijn zodat de kans op vallen geminimaliseerd wordt. Het is dus belangrijk dat de deurknoppen van de deuren genoeg houvast bieden en dat er op zoveel mogelijk plekken iets van een greep zit zodat je weinig plekken hebt waar je geen steun hebt.
Een veilige badkamer
De badkamer is ’s ochtends en ’s avonds een erg belangrijke plek voor ieder mens om je te wassen en alle andere hygiëne te kunnen onderhouden. Zo ook voor bejaarden en dan is het natuurlijk belangrijk om ervoor te zorgen dat de badkamer goed bereikbaar en veilig is. Zo moet er op meerdere plekken een handgreep zitten zodat valgevaar geminimaliseerd wordt en het is verstandig om bepaalde aanpassingen aan de bad, douche en het toilet te doen. Je kunt bijvoorbeeld een inloopbad nemen, een stoeltje in de douche plaatsen en toiletsteunen nemen.
Een veilige keuken
Net als de badkamer heeft de keuken een belangrijke functie in het huis, je moet op welke leeftijd dan ook in staat kunnen zijn om wat te eten voor jezelf klaar te maken. Daarom moet een keuken voor een ouder iemand veilig en functioneel ingericht worden met alles wat dichter bij elkaar. Ook kun je voor de veiligheid een elektrische kookplaat nemen die uitgaat als er niks op staat.