Bouwmateriaal,  Doe het zelf

RVS of inox?

RVS of inox? RVS en inox zijn twee soorten ijzer die veel in de industrie worden toegepast. De twee termen worden veel gebruikt, maar als je iemand bent die metaal nodig heeft om bijvoorbeeld zijn huis te verbouwen, maar weinig bouwervaring heeft, zal vooral de term inox weinig zeggen. In dit blog leggen we daarom uit wat RVS en inox is en het verschil, zodat je een weloverwogen keuze kan maken welke het beste bij u past.

Wat is RVS?

Sommige mensen denken dat RVS staat voor roestvrij staal, maar dit is onjuist. Roestvrij staal betekent dat het staal helemaal niet kan roesten, maar dit kan bij RVS wel. RVS is hier alleen erg goed bestand tegen en heeft daarom de term roestvast staal gekregen. Roestvast staal kan in tegenstelling tot roestvrij staal dus wel roesten, maar is hier sterk tegen bestand. Het is daarom goed te gebruiken als materiaal wat veel in aanraking komt met vocht. Om iets de naam roestvast taal te kunnen noemen moet er minimaal 10,5% chroom en maximaal 1,2% koolstof in het materiaal zitten. De overige legering is voornamelijk ijzer en nikkel.

Wat is inox?

Inox is een term die wordt gebruikt voor RVS en komt van het Franse woord inoxidable. Ondanks dat RVS de veelgebruikte term is voor staal wat lastig kan roesten, is inox hier een synoniem van. Omdat sommige bedrijven de voorkeur leggen aan RVS en de ander aan inox, kan dit voor een leek enige verwarring veroorzaken. Het is dus een en dezelfde term en moet aan dezelfde eisen voldoen om de naam te kunnen dragen.

Wat is beter: RVS of inox?

Of je nu kiest voor RVS of inox, aan het eind van de dag is het dus hetzelfde materiaal en zo kan je de producten ook behandelen. Kijk dus vooral naar de prijs en services als je bijvoorbeeld op zoek bent naar een RVS plaat. Of die nou inox plaat of RVS plaat heet, in beide gevallen ben je verzekerd van een roestvast product.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.