Bouwmateriaal,  Nieuwbouw

Van kunststof rijplaat naar werkblad

Je wil de werkplek in je garage, schuur of loods goed gaan aanpakken. De werkbank is aan vervanging toe en het gereedschap en je materialen wil je overzichtelijker gaan opbergen en ophangen. De werkbank van je vader heeft altijd heel goed dienst gedaan maar nu wordt die toch een beetje gammel. Je wil een nieuwe maken die er eigenlijk bijna net zo uitziet en tegelijk veel stabieler is. Een stevig houten onderstel dat je goed verankert in de vloer met een mooi glad en hard werkblad dat goed schoon te maken is.

Een perfecte werkbank maken

Regelmatig ben je aan het klussen. Houten speelgoed maken voor je kinderen en kleinkinderen en meubels repareren. Daarnaast ben je, vind jezelf tenminste, aardig creatief en artistiek. Grote kunstvoorwerpen creëren is toch ook wel een passie van je. Daarom wil je een werkbank bouwen die van geen wijken weet en die een heel makkelijk en super glad oppervlak heeft.

Tips voor het maken van de voor jouw ideale werkbank

  • Maak hem op de juiste hoogte. De gemiddelde hoogte van de werkbank is 102 cm. Je bepaalt de optimale hoogte voor jou door voor de werkbank te gaan staan en je rechterarm strak langs je lichaam te houden. Doe dan net of je iemand een hand wil geven, maar houdt je elleboog tegen je lichaam. Plaats dan je linkerhand onder je elleboog. De onderkant van je linkerhand is dan de ideale werkbank hoogte.
  • Gebruik het juiste werkblad voor de werkbank. Meestal wordt hout gebruikt als werkblad, bijvoorbeeld beuken of multiplex maar het nadeel hiervan is de mogelijkheid van splinteren. Bevestig op een andere manier daarom op het houten blad een kunststof werkblad zoals bijvoorbeeld een infraplaat of kunststof rijplaat. Hiermee ben je verzekerd van een recht, strak en vlak oppervlak.
  • Kies een werkblad dat snel en makkelijk schoon te maken is.

Voordelen van kunststof rijplaten

Kunststof rijplaten, ook wel infraplaten genoemd, staan bekend om het geringe gewicht ervan. Omdat ze gemaakt zijn voor het dragen van zware voertuigen hebben ze een gigantisch draagvermogen. De kunststof rijplaten zijn van flexibel materiaal en breken niet. Kunststof rijplaten, infraplaten of PE platen zijn vorstbestendig en oxideren niet en zijn niet onderhevig aan verrotting. Bovendien zijn de platen makkelijk schoon te maken en te houden. Een goede keuze is bijvoorbeeld de kunststof rijplaat 3000 x 500 x 18-20 mm van BUMA Handel uit Nijemirdum in Friesland. Deze infraplaat is geperst uit PE500 en volkomen glad uitgevoerd. De kunststof rijplaat heeft een lengte van 3 meter en een breedte van 50 cm. Als je een hele diepe werkbank wil, is hij ook met een breedte van 100 cm te koop. De onverwoestbare platen zijn onderhoudsvrij.

De ideale werkplek

Zo creëer je de voor jou ideale werkplek. Achter de werkbank hang je een gereedschapspaneel met gebruik van een geperforeerde plaat. Ernaast zet je een verrijdbare werktafel met al je bevestigingsmaterialen en hulpstukken. Een bankschroef met een draaivoet maak je op de werkbank vast. Nu kun je aan de slag gaan met je eerste project, veel plezier!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.