Doe het zelf

Jaarlijkse wintercontrole

Zorg dat je huis klaar is voor de winter door een jaarlijkse wintercontrole uit te voeren. Controleer de isolatie, de CV-ketel en de buitenkant van uw huis. Leer hieronder hoe en waarom.

Controleer op isolatie

Controleer voor de winter of uw huis wel goed geïsoleerd is. In de winter zal u namelijk veel geen stoken en u wilt niet dat u warmte, en daarmee geld verliest. Het beste is om te kijken naar investeringen zoals spouwmuurisolatie, vloerisolatie en plafondisolatie. Bent u opzoek naar goedkoper opties om te isoleren. Vervang dan bijvoorbeeld de kitranden bij beschimmelde of verzwakte ramen. Je kunt ook dikkere gordijnen ophangen. Omdat dikkere stof moeilijker temperatuur doorlaat zal dat kou buiten houden en warmte binnen. Daarnaast is het plaatsen van tochtstrippen onder de deur een goede optie. Repareer ook scheuren in de binnen- en buitenmuren van uw huis. Zo komt er in de winter geen tocht naar binnen.

Controleer de CV-ketel

Het is belangrijk dat uw cv-ketel goed blijft functioneren. Heb je regelmatig last van congestie of hoge energierekeningen, dan is het verstandig om je cv-ketel zo snel mogelijk na te kijken. Veel bedrijven hebben het erg druk in en rond de winter en je wilt niet zonder verwarming in huis van -5 graden zitten. Controleer de ketel dus nog eens voor het geval dat. Dan weet je zeker dat je in een knus, warm en gezellig huis de kerst doorbrengt.

Controleer de buitenkant van het huis

De winter brengt niet alleen kou, maar ook regen en onweer. Daarom is het verstandig om te controleren op bladeren en ander vuil in de goten, daken en regenpijpen van uw huis. Als u klaar bent met schoonmaken, moet u uw kraan of tuinslang aftappen en uitzetten. Doe je dat niet, dan loop je risico op vorstschade. Kijk ook direct of alles in orde is met de tegels in je huis. Als gordelroos ontbreekt of kapot is, vergeet dan niet om deze gordelroos te vervangen om lekken in de winter te voorkomen. Heeft u een schoorsteen, neem deze dan direct mee voor inspectie. Maak de schoorsteen schoon en waardeer vogelnesten. Hierdoor loop je geen risico op brand in de schoorsteen en koolmonoxidevergiftiging. Vanwege de harde wind die de winter met zich meebrengt, is het verstandig om bomen te snoeien en losse takken te verwijderen. Als er een storm uitbreekt, loopt uw huis minder snel schade op. Heeft u een houtkachel, dan kunt u hiervoor weer takken gebruiken.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.