Doe het zelf,  Gereedschap

Repareer je eigen dakgoot

Wanneer er een goot barst, kan dit voor veel problemen zorgen. Denk bijvoorbeeld aan een lek in het dak. Dit kan komen doordat het water over de rand tussen de goot en de gevel stroomt. Zo’n lek wilt u kosten wat kosten voorkomen, doe dit door regelmatig uw dak en goten te controleren en te onderhouden. Reparatie is altijd de beste optie als dit nog helpt. Als reparatie niet meer mogelijk is, vervang dan de dakgoten. 

Doe het zelf

U kunt de dakgoot natuurlijk zelf repareren. Let op uw veiligheid wanneer u op deze hoogte werkt. Houd de ladder altijd stabiel. Het veiligste is om iemand op de grond de ladder vast te houden. U kunt dan veilig naar boven gaan om eerst de stortkoker te legen en het lekkende gedeelte schoon te maken. Daarna kan het repareren beginnen. Het materiaal bepaald hoe de dakgoot gerepareerd kan worden.

Diverse materialen

Dakgoten zijn vak van zink of kunststof. Deze twee opties hebben verschillende eigenschappen. Zo gaat een kunststof goot erg lang mee en lekt hij niet snel. Pas na 10 jaar, wanneer het materiaal verslijt, kunnen gaten of scheuren zichtbaar worden. Tekenen van lekkage kunnen snel in de gootsteen verschijnen, meestal door lasnaden. Het is gemakkelijk op te lossen als u weet wat er aan de hand is en waar het lek is.

Kunststof goot

Kunststof goten zullen uiteindelijk te maken krijgen met atmosferische invloeden. Er kunnen gaten en scheuren in het materiaal verschijnen, meestal alleen bij versleten en oude dakgoten van ongeveer 10 jaar oud. Meestal is het afdoende om alleen een deel van de dakgoot te vervangen, maar het kan ook veel tijd schelen om meteen de hele goot te doen.

Zinken dakgoot Bij het solderen met zink kunnen er naden ontstaan waar water doorheen kan stromen. Deze kunnen worden gecorrigeerd door opnieuw te solderen of een laag rubber over de naad te lijmen. Hierdoor zal ook een zinken dakgoot weer gerepareerd zijn

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.